Варто знати!


Велика родина квасолі

Існує приблизно 200 видів квасолі. До найвідоміших відносяться: стручкова квасоля (зелена та жовта), біла квасоля, червона ,багатоквіткова квасоля та ін.
Світська дама
Вважається, що квасолі близько 8000 років. Вона є однією з «трьох сестер» американської кухні до часів Колумба, разом із кукурудзою та гарбузом. Ацтеки вирощували «ayacolt», тобто квасолю разом із кукурудзою, яка служила їй опорою для виття. Сьогодні квасоля – це одне з основних джерел рослинного білка у світі. Вона зустрічається в кухні всіх народів. Існує 30000 сортів квасолі, більше 500 з яких – кормові.


Однорічна чи багаторічна рослина родини бобових. Вирощується задля поживних стручків або зерен, що знаходяться в них усередині. Походить з Південної та Центральної Америки, а також Індії. Сьогодні вирощується в усьому світі.
100 г від 26 до 346 ккал
Містить рослинний білок, кальцій,фосфор, калій, залізо, вітаміниB1, B6, C, K.
Біла квасоля
Вирощується задля невеликих білих зерен. Походить із Центральної та Південної Америки

зернятко сповнене енергії
Квасоля – це джерело заліза. Люди з його нестачею стають ослабленими й апатичними. Особливо це загрожує  хворим, які одужують,дітям і молоді у період росту.
Для кращого засвоєння заліза рекомендовано вживати квасолю з
 овочами, багатими на вітамін C.Міцний дует
Біла квасоля містить кальцій та магній – взаємодоповнюючі компоненти, які піклуються про міцність наших зубів і кісток.
Біла квасоля та футбол
Біла квасоля є інгредієнтом поживних супів, як, напр.,
 французькогоCassoulet, іспанського Fabada чи бразильського Feijoada, таких основних страв, як італійське блюдо Pasta e Fagioli, холодних і теплих салатів. Невже вплив квасолі на форму та вміння футболістів якось пов'язаний з успіхами цих країн у футболі? Якщо так, то це таємниця, яка ретельно зберігається
Королівське зернятко
Зернятко квасолі відіграє певну роль у традиції святкування свята Богоявлення, або Трьох Царів. У багатьох регіонах, напр., Франції чи Іспанії, у сім’ях їдять спеціальний пиріг, у якому знаходиться зернятко квасолі. Залежно від місцевої традиції, той, хто знайшов зернину, стає королем свята, або ж повинен… оплатити рахунок.

Багатоквіткова квасоля
Однорічна рослина з Південної Америки. Вирощується задля їстівного насіння, а також як декоративна рослина.

Мексиканська красуня
Вона походить з Мексики, де відома вже понад 2000 років. З огляду на гарні квіти та значну висоту (досягає до 4 метрів) спочатку (в XVII столітті) її вирощували як декоративну рослину. Стручки рожевого відтінку містять до 10 зернин із червоними цятками. Її можна висадити навколо альтанки, щоб потім з'їсти молоді стручки, або дочекатись, поки дозріє, та з'їсти кольорове насіння. Подейкують, що її квіти теж їстівні



Модні паростки


Квасоля «Mungo» вирощується в Китаї вже 3000 років. Сухі зерна є інгредієнтом багатьох страв, з них також готують прозору китайську локшину
Про позитивний вплив паростків на організм відомо в Азії вже декілька тисяч років. Мода на паростки прийшла в Європу зі Сполучених Штатів Америки в 70-х роках XX століття.
Паростки квасолі «Mungo» у китайській медицині додають у трав'яні збори для лікування гіпертонії. Вони є також компонентом деяких протиотрут.
На сьогодні найбільшими виробниками й споживачами паростків є Китай, Індія та США 
 Паростки багаті на найцінніші для здоров’я речовини. Містять вітаміни A,B,C, E i H, велику кількість кальцію, заліза, сірки, магнію, калію, а також біотин, цинк, селен і мікроелементи – літій і хром. Під час проростання нагромаджені в насінні поживні речовини під впливом вологи, температури та ферментів утворюють сполуки, що легко засвоюються організмом. Тому варто додати до свого раціону цей цінний елемент здорового способу харчування
Універсальний овоч


Її можна додавати до різноманітних страв, салатів або подавати як самостійне блюдо. З нею добре поєднуються цибуля,помідори та туне ць.





Комментариев нет:

Отправить комментарий